Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

3ο
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΒΕΛΟΠΟΙΙΑΣ

3rd ARROW MAKING SEMINAR

&
ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


     Στο φιλόξενο περιβάλλον της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ο βοηθός Αρχηγού της Ομάδος, Σπυρίδων Νικόλης (Πρωτεσίλαος), προσέφερε σήμερα το 3ο (κατά σειρά) Σεμινάριο Παραδοσιακής Βελοποιίας, με ελεύθερη είσοδο για τα Μέλη και τους Φίλους της Ομάδος μας.  


     Ο εμπειρότατος βοηθός Αρχηγού, ο οποίος είναι και ο μόνιμος κατασκευαστής των βελών της Ομάδος μας, άριστα κατηρτισμένος αλλά και με μεταδοτικό "λόγο" και πράξη, εισήγαγε τους παρισταμένους στη τεχνική της κατασκευής παραδοσιακών βελών κρατώντας αδιάπτωτο το ενδιαφέρον όλων μας επί τρεις ολόκληρες ώρες.


     Ο Πρωτεσίλαος, με την εξονυχιστική σχολαστικότητα που τον διακρίνει, είχε μεταφέρει από το εργαστήριό του όλα τα απαιτούμενα υλικά ώστε τα πάντα να είναι στη διάθεση όλων των ακροατών του Σεμιναρίου του εν ...αφθονία!


     Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο Πρωτεσίλαος με μία πολυετή, πλέον, εμπειρία κατασκευής παραδοσιακών (αλλά και συγχρόνων) βελών, θεωρείται από τους πλέον αξιόπιστους κατασκευαστές του οποίου τα βέλη ικανοποιούν απολύτως τις ανάγκες μιας Ομάδος τόσο απαιτητικής όσο η δική μας και οι κατασκευές του θα μπορούσαν, συχνά, να θεωρηθούν ως "μουσειακές"!


     Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου ο Πρωτεσίλαος εξήντλησε τη θεωρία της κατασκευής βελών και αναλυτικότατα πέρασε στις τεχνικές πρακτικές. 


     Οι ακροατές του Σεμιναρίου είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πληροφόρηση αλλά και πρόσβαση στα επί μέρους υλικά της βελοποιίας και να κατανοήσουν προδιαγραφές και χρήσεις. 


     Ακολούθησε το "εργαστήριο" από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους να κατασκευάσουν το πρώτο τους βέλος ως απαρχή της αποκτήσεως ικανότητος ώστε να "γεμίζουν" την ατομική τους φαρέτρα με ...πυρομαχικά δικής τους κατασκευής. Σε μία Ομάδα η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο μιας μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρείας όπως η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" δεν εισχωρεί καμία εμπορική πρόθεση προκειμένου να μη θέλουμε να δούμε "αυτάρκη",  ως προς τα αναλώσιμα, τα Μέλη και τους Φίλους μας.


     Έτσι, με τη συνεχή καθοδήγηση του Πρωτεσίλαου, το "εργαστήριο" βοήθησε τους ακροατές του Σεμιναρίου να ολοκληρώσουν τις κατασκευές τους και να χαρούν την αίσθηση των "δημιουργιών" τους.


     Σ' αυτό το Σεμινάριο βέλη κατεσκεύασαν ακόμη και οι απολύτως αρχάριοι μαθητές της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" επωφελούμενοι της αναλυτικής διδασκαλίας του Πρωτεσίλαου. 


     Η λήξη του πληροφοριακότατου, αυτού, Σεμιναρίου μας βρήκε όλους με χαμόγελα ικανοποιήσεως για τη διεύρυνση των γνώσεών μας από την ευγενική προσφορά του Πρωτεσίλαου προς τον οποίο εκφράζουμε όλοι ευγνώμονες ευχαριστίες.


     Όμως η σημερινή ημέρα δεν θα ήταν δυνατόν να μη περιέχει και τον κανόνα της Ελληνικής Ομάδος Έφιππης Τοξοβολίας των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" που είναι η δράση στο Στίβο, μιας και για μας, χωρίς αυτή δε νοείται "Ομάδα Πολεμικών Τεχνών". 
     Σήμερα, λοιπόν, ο Αρχηγός της Ομάδος μας Αρπάλυκος, προχώρησε ακόμη περισσότερο στη πολεμική Ιππική Djigitovka τους αρχάριους μαθητές μας και όχι μόνον...


     Αδιαφορώντας, κυριολεκτικώς, για την όποια κόπωση και ευνοούμενος και από την ακάματη θέληση των ενθουσιωδών μαθητών μας για "υπερωριακή" ...ίππευση, σήμερα ο Αρπάλυκος δίδαξε και για πρώτη φορά την εφίπευση σε απ΄ ευθείας Μένδειο "κάθισμα" κάτι πολύ απαιτητικό!

                             

     Kαι οι μαθητές του δε καθυστέρησαν καθόλου να τον μιμηθούν και να εφιππεύσουν αμέσως δι εφάλσεως σε απευθείας Μένδειο "κάθισμα".  


    Έτσι, με κανόνα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" τον ενθουσιασμό της εκπαιδεύσεως, οι αρχάριοι μαθητές μας μετά από μία συστηματική διδασκαλία του Αρπάλυκου δε βράδυναν να κατακτήσουν την νέα ικανότητα και να απολαύσουν το Μένδειο "κάθισμα" με απευθείας εφίππευση δι εφάλσεως!


     Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" δεν αρκούνται σε θεωρητικολογίες περί "διαγραμμάτου" όπως πολλοί οι οποίοι βερμπαλίζουν "εκ του καναπέ" επί παντός απροσίτου (δι εαυτούς)...επιστητού το οποίο κάνουν ..."κρεμαστάρι", κενώς κορυβαντιώντες, αλλά επιδιώκουμε να είμεθα φορείς ουσιαστικών μαχητικών δεξιοτήτων δικαιώνοντας τον τίτλο των "Κενταύρων" που φέρει η Ομάδα μας! 


     Αρκετά και τα μαθήματα της ημέρας που έγιναν στο στίβο της Σχολής με παλιούς αλλά και νέους μαθητές μας.


     Αρχικά, οι παλαιοί μας μαθητές, όπως ο Θοδωρής, χάρηκαν την υπέροχη "Άρια" και τους ωραίους βηματισμούς της.


     Το ίδιο και η Μαρίλη η οποία διαπιιστώνει ότι τόσο οι μαθητές μας πάνω στη Δασκάλα "Άρια" όσο και η τετράποδη Δασκάλα μας, "παλιώνουμε" σα το καλό κρασί, συνεργαζόμενοι στο στίβο! Και οι καλπασμοί της με Έφιππη Τοξοβολία, απλώς, άριστοι!


     Kαι βεβαίως ούτε ο ίδιος ο Αρχηγός μας παρέλειψε μία σύντομη αλλά πολύ δυναμική Προπόνηση για τον εαυτό του, βρίσκοντας πάντα τον τρόπο "...να ξεκουράζεται από τη τέχνη του μέσα στη ...δούλεψή της"!


     ταθερή Αξία" η Εριθέλγη για την Ομάδα μας, χάρηκε κι αυτή το σημερινό μάθημά της βελτιώνοντας το "κάθισμά" της.


     O δεκατετράχρονος Δημήτρης μας, με την άνεση ενός αρίστου "καθίσματος" έδειξε ότι μπορεί πια να περάσει στο ταχύτερο βηματισμό του Ίππου με ασφάλεια.


     Και, βεβαίως, ο νεαρός Δημήτρης σήμερα χάρηκε και τους πρώτους του καλπασμούς με άψογο στυλ και εγκεφαλικούς χειρισμούς αποσπώντας τα συγχαρητήρια του Αρχηγού της Ομάδος αλλά και όλων των "Ελλήνων Κενταύρων". 


     Εξαιρετική και η Θεοδώρα στο μάθημά της και όπως δείχνει σύντομα θα καλπάσει τοξεύοντας. Άριστη ψυχολογία και άριστη σχέση με τον Ίππο, άριστη διδασκαλία, οι εγγυήσεις της προόδου της!


     Δύο μικρές αδελφούλες μας (η Αύρα, στη παραπάνω φωτογραφία) έδειξαν σήμερα τη θετική προσέγγιση ενός παιδιού με τον Ίππο. Ευγενικές με την "Άρια" αλλά και "αρχηγικές" όσο πρέπει και οι δύο "απεικονίζουν" την θετική στάση του Ανθρώπου προς τη Φύση κι ένα θετικό dna που θα τις βοηθήσει σε έναν μελλοντικό βίο πλήρως εναρμονισμένο με το περιβάλλον.


     Η Ένια (στη παραπάνω φωτογραφία) ρυταγωγεί ένα πλάσμα δεκάδες φορές δυνατότερο από την ίδια (!) πείθοντάς το να την ακολουθήσει όπου αυτή το διευθύνει. 
  

     Και, βεβαίως, η ευτυχής Μητέρα των δύο παιδιών, ακολουθεί τη παρότρυνση της Σχολής μας για όλους τους Γονείς να δοκιμάζουν και οι ίδιοι τη "λυτρωτική" ιππική εμπειρία ασκώντας το δικαίωμα όλων των Ανθρώπων να απολαμβάνουν αυτό το υπέροχο πλάσμα που λέγεται "Ίππος"! Η Μαρίλια, λοιπόν, καθισμένη άψογα στον ίππο της! 


     ρωτοείσακτη" στην Ιππική η Βιολέτα μας δεν υστέρησε καθόλου στο να εκτελέσει άριστα όλες τις ασκήσεις της και να υπερνικήσει και κάθε (εύλογο...) φόβο για το επιβλητικό τετράποδο που τη "βάφτισε" στην υψηλή τέχνη του Ξενοφώντος. Την καλωσορίζουμε στη μεγάλη "οικογένεια" των Ιππέων!


     Το ίδιο καωσορίσαμε σήμερα και τον Γεώργιο έναν εξαιρετικό, επίσης, "πρωτοείσακτο" στην Ιππική αλλά και στη Παραδοσιακή Τοξοβολία, όπως εν συνεχεία θα δούμε. 


     Στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" δε χορταίνουμε να υποδεχόμαστε συνεχώς Έλληνες με ιδιαίτερες ικανότητες στις Έφιππες Πολεμικές Τέχνες, κάτι που συχνά και οι ίδιοι αγνοούν. 


     Η σημερινή ημέρα, όμως, περιελάμβανε και μία εξίσου λαμπρή ομαδική Προπόνηση Παραδοσιακής Τοξοβολίας σε έναν χώρο φυσικό και πανέμορφο, με μια χαρούμενη αγέλη ζωηρών Ίππων να τρέχει γύρω μας, κάνοντάς μας την ωραιότερη "παρέα". 


     Πουθενά αλλού η Παραδοσιακή Τοξοβολία δε μπορεί να εμπνεύσει και να διεγείρει το ένστικτο όσο σε έναν τέτοιο φυσικό χώρο και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" είμαστε προνομιούχοι εξασκούμενοι στην αγαπημένη μας εκηβόλο τέχνη, όχι μέσα σε τσιμεντόκλουβα με πλαστικά ταρτάν και ψηλά συρματοπλέγματα, αλλά στη καταπράσινη Φύση απολαμβάνοντας τριγύρω μας ελεύθερους καλπασμούς.


     Με το στόχο, λοιπόν, ελάχιστα μέτρα από την ζωηρή αγέλη των ελεύθερων Ίππων και όλους εμάς ανάμεσά τους, ένα "Σχολείο Σιωπής" σήμερα μας βοήθησε να συντονισθούμε και να αυτοσυγκεντρωθούμε από τη πρώτη στιγμή...


     Στη Γραμμή Βολής και σήμερα ένας "πρωτοείσακτος" (όπως προαναφέραμε), ο Γεώργιος ο οποίος, πάντοτε υπό τη διδασκαλία του Αρπάλυκου κατάφερε το καλύτερο: να τοξεύσει κατά τη "παρθενική" του βολή με επιτυχία 100% χωρίς να χάσει ούτε ένα βέλος!


     Και, όταν μιλάμε για ικανά Ελληνόπουλα το εννοούμε! Και ο, παραπάνω, στόχος-"σκατζόχοιρος" του νεαρού Γεωργίου το αποδεικνύει και, μάλιστα, με άριστη "συγκέντρωση" βελών! 


     Κατά τα λοιπά και αυτή η Προπόνηση υπήρξε συναρπαστική με σημαντικές ασκήσεις, κινητικές και ασκήσεις μακρών αποστάσεων.


     Οι επιδόσεις των Συνασκουμένων που παρετάχθησαν στη γραμμή Βολής ενθαρρύνουν τη διεκδίκηση διακρίσεων στους προγραμματισμένους για το 2016 διεθνείς αγώνες στους οποίους θα λάβουν μέρος οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" μιας κι εμείς δε συμμετέχουμε σε αγώνες για ...τουριστικούς λόγους, αλλά για να επαληθεύσουμε τη πολεμική Αξία της Ομάδος μας!


     Στις μακρές αποστάσεις, παρά την απαιτητικότητα των διαθέσεων της αγαπημένης μας Μαρίλης, τα αποτελέσματα ήσαν πολύ ενθαρρυντικά!


     Και μπορεί καμία επίδοσή μας να μη μας αφήνει πλήρως ικανοποιημένους, όμως δε μπορούμε να μη παρατηρούμε με ιδιαίτερη χαρά τη διαρκή ανέλιξη των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ως Ομάδος ουσιαστικών δεξιοτήτων στην Ιππική αλλά και στη παραδοσιακή Τοξοβολία!


     Στο τέλος η χαρά μας ήταν μεγάλη παρατηρώντας τον εντελώς αρχάριο Γεώργιο να τοξεύει μέσα στην Ομάδα χωρίς να αποκαλύπτει καν ότι τόξευε, σήμερα, για πρώτη φορά. Κι αυτό είναι το μυστικό της Ομάδος μας!


     Από τις δέκα το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα, ένα οκτάωρο γεμάτο οξυγόνο, άθληση, ισορροπία ψυχής και πνεύματος, ανάμεσα σε πανέμορφα τετράποδα και αρμονικά Τόξα, είναι πραγματικά μια "ευχή" για όλους τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ".


     Αν κάποιοι ακόμη δε κατάλαβαν το ηθικό αλλά και φυσικό όφελος που επιφυλάσσουμε στους εαυτούς μας κάθε φορά που συναντιόμαστε στη Κοιλάδα μας, καιρός να το ...ανακαλύψουν! Η Ομάδα μας καλοδέχεται με εγκαρδιότητα κάθε καινούργιο Φίλο!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.