Κυριακή 3 Απριλίου 2016

2ο 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΕΩΣ ΕΜΠΟΔΙΩΝ


     Στο Ιππευτήριο των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Σεμινάριο Υπερπηδήσεως Εμποδίων. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία και τους κανόνες διδασκαλίας της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων", το Σεμινάριο διεξήχθη γυμνιππευτικώς, δηλαδή, με ανεπίσακτους Ίππους, ήτοι, χωρίς σέλλα και αναβολείς.


     Η Υπερπήδηση Εμποδίων αποτελεί ένα από τα παρεπόμενα κεφάλαια διδασκαλίας του προγράμματος της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" με πολύ πιο σημαντικά να προηγούνται, όμως και αυτό το ιππικό αντικείμενο διδάσκεται σε μας με πολύ προσοχή και άριστα αποτελέσματα!


     Tο Σεμινάριο ξεκίνησε με τη δυναμική "σύζευξη" Ίππου και Ιππέων, επιδιώκοντας, εκτός του προθερμαντικού οφέλους, κυρίως, τη προσέγγιση των δύο "πλευρών" των οποίων έπεται η συνεργασία.


     Η ως άνω εισαγωγική διαδικασία είναι παγία σε όλα τα μαθήματα της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" και τηρείται απαρεγκλίτως μέσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας μας πάντοτε πριν από κάθε εφίππευση η οποία, κατά κανόνα, γίνεται δι' εφάλσεως των μαθητών μας επί του Ίππου.



     Στο Σεμινάριο αυτό είδαμε και στη πράξη τα όσα διδαχθήκαμε στο 1ο Θεωρητικό Σεμινάριο Υπερπηδήσεως Εμποδίων και, πρώτα απ΄ όλα, ότι ο Ίππος υπερπηδά με ασφάλεια για την ισορροπία του και την ισορροπία του Ιππέως ακόμη και εμπόδια τα οποία, στη πραγματικότητα, δεν είναι παρά απλά "επάρματα" υπεράνω της επιφανείας του εδάφους και τα οποία θα μπορούσαν να προσπερασθούν χωρίς άλμα. Μία απλή βαλβίδα που ο Ίππος θα μπορούσε να προσπεράσει με απλή βάδιση πολλές φορές τον παρασύρει να την υπερπηδήσει με άλμα για το οποίο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ο Ιππέας και έτοιμος να παρακολουθήσει την κίνηση του Ίππου του χωρίς συνέπειες για την ισορροπία και των δύο.


     Η αυτοδιαχείριση του φόβου και η αυτο-υλοποίηση ενός εξατομικευμένου προγράμματος διδασκαλίας υπερπηδήσεως εμποδίων που σημαίνει και την κλιμάκωση του εκτιμωμένου ύψους προς υπερπήδηση χωρίς ανάπτυξη στρεσογόνων εντάσεων στον εκπαιδευόμενο, θα είναι ο πυρήνας αυτού του Σεμιναρίου. Και, γι αυτό, ακολουθούμε έναν αλληλοδιδακτικό, περισσότερο, τρόπο εμπεδώσεως της δεξιότητος, όπου ο ίδιος ο εκπαιδευόμενος είναι ο Εκπαιδευτής του εαυτού του.


     Έτσι, στους μετασχόντες ζητήθηκε να πληροφορούν, ανά πάσα στιγμή, τον Εκπαιδευτή τους για κάθε φόβο τους ώστε να αποφεύγονται στρεσογόνες επιπτώσεις στη ψυχολογία τους. Η πτώση (και όχι μόνον προ των εμποδίων) η οποία αποτελεί το "φόβητρο" των ασχολουμένων με την Ιππασία υπήρξε το αντικείμενο των ενδοιασμών ενός εκ των μαθητών μας ο οποίος, λόγω αυτού του ενδόμυχου συναισθήματος είχε και την ατυχία προηγουμένων εμπειριών πτώσεων και μάλιστα με επιπτώσεις. Στο Σεμινάριο ο μαθητής μας ενημερώθηκε για το "κλειδί" μιας ασφαλούς πτώσεως υφ' οιανδήποτε συνθήκη που εφαρμόζεται στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" επί δέκα χρόνια διατηρώντας τον δείκτη ατυχημάτων μας μηδενικό και, κατόπιν, ο μαθητής μας οδηγήθηκε σε δύο απρόσμενες πτώσεις από τις οποίες, όχι μόνον εξήλθε αλώβητος αλλά και καταχάρηκε την επιτυχή "προσγείωσή" του ...διασκεδάζοντας, μάλιστα και όσο παρέμενε καταγής με γυμναστικές κατακορύφους των ποδών εν ...ευθυμία! Αυτή η εκπαιδευτική διδασκαλία της πτώσεως στη Σχολή μας καθιστά και το προστατευτικό κράνος άχρηστο για τους Ιππείς μας, κάτι που μπορεί κανείς να παρατηρήσεις σε όλες τις φωτογραφίες των δραστηριοτήτων μας. Όχι, δεν κάνουμε συμβόλαια με τους "θεούς" για την αποφυγή ατυχημάτων, αλλά σίγουρα κάνουμε "συμβόλαια" με τη Γνώση και τη προσεκτικήν Εκπαίδευση!


     Οι μαθητές μας που έλαβαν μέρος σε αυτό το Σεμινάριο, με την διδασκαλία κατέληξαν οι ίδιοι στο συμπέρασμα ότι η στήριξη επί των ηνιών κατά την Υπερπήδηση Εμποδίων είναι και άχρηστη και, εν πολλοίς, επικίνδυνη, η δε φυσική παρακολούθηση της κινήσεως του Ίππου εν παραβολική τροχιά (κάτι που ανελύθη λεπτομερώς στο 1ο Θεωρητικό Σεμινάριο Υπερπηδήσεως Εμποδίων ) είναι ό,τι καλύτερο και ασφαλέστερο.


     Τόσο ιππεύοντας όσο και παρακολουθώντας τος Συνασκουμένους μαθητές τους να υπερπηδούν, οι συμμετέχοντες του Σεμιναρίου κατενόησαν τη σημασία του καλού "καθίσμτος" και στην Υπερπήδηση Εμποδίων, ιδιαιτέρως δε σε αυτήν. Και το ιδιαίτερο όφελος στους μαθητές που έλαβαν μέρος ήταν ότι και οι ίδιοι απέκτησαν "εικόνα" του εαυτού τους εκτελώντας υπερπηδήσεις αλλά και την "εικόνα" αυτή την ολοκλήρωσαν παρατηρώντας τις "εικόνες" των Συνασκουμένων τους κι εξάγοντας συμπεράσματα.    


     Ακόμη ένα βασικότατο σημείο διδασκαλίας αυτού του Σεμιναρίου υπήρξε και η έμφαση στη διεύθυνση του ίππου προς το εμπόδιο η οποία συνιστά και το μεγαλύτερο ποσοστιαίο μέρος της επιτυχίας της υπερπηδήσεως. Οι μαθητές μας κατάλαβαν την ιδιαίτερη αξία μιας καλής προσεγγίσεως στο εμπόδιο και την αποφυγή διευθυντικών διορθώσεων οι οποίες, συχνά, εκτρέπουν της ευθείας προσεγγίσεως επί του κέντρου του εμποδίου πάνω από το ποίο θα πρέπει να επιχειρείται η υπερπηδητική παραβολή.     


     Έμπνευση για όλους τους μαθητές μας υπήρξε το στοιχείο "μαχητικότητος" κατά την Υπερπήδηση Εμποδίων, κάτι που ανεπτύχθη για όλους στο τέλος αυτού του Σεμιναρίου. Κι ενώ στην αρχή όλοι προσήλθαν με επιφυλάξεις φόβου για την υπερπηδητική διαδικασία, στο τέλος του Σεμιναρίου όλοι ζήτησαν να επαναλαμβάνεται συχνά! έτσι, κατόπιν της επιθυμίας των μαθητών μας το 3ο Σεμινάριο Υπερπηδήσεως Εμποδίων θα επαναληφθεί το Σάββατο 7η Μαίου 2016 στις 10:00 π.μ. στο Ιππευτήριο των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" και θα έχουν δικαίωμα να το παρακολουθήσουν τόσο οι μαθητές της Σχολής μας όσο και κάθε ενδιαφερόμενος, είτε ως έφιπποι εκπαιδευόμενοι, είτε ως απλοί θεατές. Επ΄ αυτού θα εκδοθεί, εγκαίρως, σχετική ανακοίνωση.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.